مفاهیم ومبانی مدیریت انواع ریسک
مفهوم ریسک
بسياري از نويسندگان و صاحبنظران، ريسك را به طرق مختلف تعريف كردهاند، كه البته تعريف هيچكدام از آنها غلط نيست و بسيار به هم نزديك است. ولي ريسك را برخي از كارشناسان و صاحبنظران اين گونه تعريف كردهاند:«ريسك به عنوان انحراف در پيشامدهاي ممكن كه در يك موقعيت معين وجود دارد، تعريف شده است.»
اما ريسك از نظر تئوري به معناي«احتمال انحراف از ميل به هدف مطلوب در زماني مشخص است و«خطر» عامل و علت بوجود آوردن انحراف محتمل است».
ریو[1] (1988)ريسك را به اين صورت تعريف ميكند:«پتانسيلي براي شناسايي نتايج ناخواسته و منفي يك رويداد» و مخالف با ريسك، عملي در جهت كنترل آن است(کاپلان و گاریک[2]،1981). ريسك را با مطرح كردن سه سوال ذيل تعريف كردهاند:
— چه اشتباهي ميتواند موجب مواجهه با خطر شود؟
— چه احتمالي وجود دارد كه اين عمل اتفاق بيافتد؟
— اگر اتفاق بيافتد، نتايج آن چيست؟
پس ما بايد ريسك را به عنوان موضوعي سه گانه تعريف كنيم:
الف) سناريوي رويداد: سناريوي رويداد توصيفي از رويداد تحت مطالعه است.
ب) احتمال وقوع: احتمال وقوع تعيين كمي احتمالي است كه رويداد بر آن اساس اتفاق ميافتد.
ج) نتيجه: نتيجه به عنوان شهرت رويداد يا واقعه تعريف ميشود.
براي اكثر مردم مفهوم ريسك عبارت است از عدم قطعيت نتيجه در يك شرايط معين و در زماني خاص. به هر حال ريسك دو مفهوم را همواره با خود يدك ميكشد،«آينده» و«شك». بنابراين حادثهاي كه مربوط به آينده نباشد و يا در مورد وقوع آن شك نداشته باشيم، ديگر ريسك تلقي نخواهد شد.
[1] – Rewe
[2] – Kaplan & Garrick
مديريت ريسك
تعاريف بسياري در زمينه مديريت ريسك ارائه شده است كه هريك مخالفان و موافقان خاص خود را دارد. اما به طور كلي مديريت ريسك«هدايت و بكارگيري اصول علمي مديريت در راستاي اداره ريسكهايي است كه سازمان را تهديد ميكند.»(كبيري،1381،ص43)
مشكل اصلي اين تعاريف در عدم تفكيك وظايف بين ديگر مديران و مديران ريسك است. به عبارت ديگر مساله اين جاست كه آيا مدير ريسك شخصي با وظايف مشخصي است و يا مديريت ريسك جزئي از وظايف هر بخش مديريتي است كه ميبايست توسط مديران انجام پذيرد.
در پاسخ به اين سوال به سه عقيده برميخوريم:
الف) گروهي معتقدند كه كليه ريسكهايي كه يك موسسه در معرض آنها ميباشد، در حيطة مديريت ريسك قرار ميگيرد، پس همه مديران خود موظف به شناسايي و رفع كليه خطرات در حيطه فعاليت خود ميباشند.
ب) گروهي ديگر مديريت ريسك را منحصر در اداره ريسكهاي حقيقي يا ايستا ميدانند. منظور از اين ريسكها، همان ريسكهايي است كه شامل وقوع خسارت يا عدم وقوع آن ميشود.
ج) عدهاي ديگر مديريت امور بيمهاي سازمان را مديريت ريسك ميدانند و مدير ريسك را در محدوده ريسكهاي بيمهپذير محدود ميسازند.
ديدگاه ديگري نيز ميتواند در اين راستا وجود داشته باشد و آن تركيب عوامل برحسب شرايط و زمان است. چيزي كه ميتوان آن را ديدگاه اقتضايي مديريت ريسك ناميد. در اين ديدگاه برحسب شرايط و زمان و عوامل داخلي و خارجي سازمان، وظايف مديريت ريسك و حتي گستره ريسكهايي را كه شامل برنامههاي مديريت ريسك ميشود، تغيير پذيرديده ميشود.
از طرفي ديگر ديدگاه مديريت ريسك يك ديدگاه كاملاً استراتژيك است. ردههاي بالاي سازمان بيشتر با مفاهيم علمي و فلسفي مديريت ريسك درگير هستند و براي زمانهاي طولانيتر از يك سال ميبايست برنامهريزي كنند. در حاليكه ردههاي پايينتر بيشتر با عوامل اجرائي در ارتباط هستند.(كبيري،1381،ص42)
توجه: انتشار مطالب این سایت، در سایت های فروش الکترونیکی ممنوع است و در دیگر سایت ها بدون ذکر منبع پیگرد قانونی دارد.
می خواهید بیشتر بدانید؟دانلود کنید. | نیاز به مشاوره دارید؟ | به پژوهش نیاز داری؟ | نیاز علمی دیگری داری؟ |
TUSTAM.RISK.MAGT.PY31.VZRI | با ما تماس بگیرید. | با ما تماس بگیرید. | نیاز خود را با ما در میان بگذارید |
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟نظری بدهید!